Aminozuren

Aminozuren

Aminozuren behoren tot de bouwsteen eiwitten. De zuren vormen als het ware een soort van schakels die door middel van peptide bindingen aan elkaar verbonden zijn. Eiwitten bestaan uit een groot aantal aminozuren. De meeste aminozuren komen voort uit het menselijk lichaam, maar enkele kunnen uit voeding worden gehaald.

Eigenschappen van aminozuren

Aminozuren bestaan uit bepaalde groepen en dragen zorg voor een groot deel van de cellen, spieren en weefsel van het lichaam. Aminozuren zorgen ervoor dat de cellen zowel structuur krijgen als dat er sprake is van vervoer en opslag van belangrijke voedingsstoffen. Zo oefenen aminozuren invloed uit op meerdere orgaanfuncties en zorgen ze voor het herstel van wondjes en weefsel. Wanneer je grote aminozuren hebt met zijketens kan er een hydrofoob effect gecreëerd worden. Dit kan zorgen voor een veilige en grote vorming van aminozuren dat leidt tot een compacte massa.

De functies van aminozuren

Aminozuren zijn van groot belang voor het stofwisselingsproces. Ze zorgen namelijk voor een optimaal vervoer en opslag van voedingsstoffen als water, vetten, mineralen, vitamines, koolhydraten en proteïne.

Met name welvaartsziekten als overgewicht, diabetes, slaap- en erectiestoornissen en een hoog cholesterol zijn het gevolg van een verslechtert stofwisselingsproces. Het is daarom van groot belang dat aminozuren ten alle tijden voldoende aanwezig zijn in het lichaam. Met name juiste voeding kan hier een grote rol in spelen. Er zijn enkele essentiële aminozuren die niet of nauwelijks door het menselijk lichaam aangemaakt kunnen worden met schadelijke gevolgen voor het lichaam. De acht essentiële aminozuren zijn: arginine, fenylalanine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptofaan en valine.

Aminozuren als supplement

Het niet voldoende eten van bepaalde producten kan leiden tot een eiwittekort. Je lichaam is vervolgens beperkt in het aanmaken van essentiële aminozuren. Je kunt er dan voor kiezen om zelf deze aminozuren in te nemen. Echter is het verstandigste om eerst te kijken naar je voedingspatroon en deze, indien nodig, aan te passen. Wanneer je toch besluit om aminozuren als supplement te gaan gebruiken is het wel raadzaam om enkel en alleen de essentiële aminozuren in te nemen. De niet essentiële aminozuren worden namelijk voldoende door je eigen lichaam aangemaakt.

Terug naar overzicht