Cafeïne

Cafeïne

Wanneer we het hebben over cafeïne, zullen veel mensen in de eerste instantie denken aan koffie. Cafeïne is een prestatieverbetereend middel, wat we ook wel een stimulerend effect noemen. Cafeïne stimuleert het centraal zenuwstelsel., hierdoor kan het bijdragen aan alertheid, betere concentratie en verminderde vermoeidheid. Daarom wordt er vaak het verband gelegd tussen koffie en langer willen wakker blijven door mensen. Cafeïne houdende producten zijn hierdoor al decennia lang een van de meest populaire supplementen voor sporters, omdat het ook een boost kan geven in de sportschool.

Positieve effecten

Door de boost die je kunt krijgen van cafeïne, heeft dit stofje jarenlang op de dopinglijst gestaan. Sinds 2004 is dit niet meer het geval, en is het gewoon legaal te gebruiken in het geval van sport. Hierdoor zijn steeds meer sporters cafeïne gaan gebruiken als prestatie bevorderend middel. Er zijn ook verschillende onderzoeken geweest op het verband tussen cafeïne en de positieve effecten op alertheid, concentratie en een mindere vermoeidheid. De cafeïne treed vaak in werking na 15 tot 40 minuten na het innemen. De effecten die het geval zijn, kunnen tot 4 uur na inname aanhouden. Hierbij geldt dat 1 kopje koffie al de alertheid kan bevorderen, en 1 tot 3 kopjes koffie het uithoudingsvermogen kan bevorderen in de sportschool.

Verbeter sportprestaties

Hierdoor wordt cafeïne vaak als pre-workout gebruikt door mensen die fitnessen. Door de boost die ze hierdoor krijgen, kunnen ze zich beter focussen op het fitnessen, en ook die ene stap extra zetten. Door verschillende bedrijven is hierop ingespeeld, en deze hebben verschillende 'pre-workouts' op de markt gezet. Dit zijn poeders met een hoge dosering cafeïne.

Buiten dat cafeïne een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen, kan het ook bijdrage aan de vetverbranding. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat cafeïne zorgt voor een hogere verbranding van vetzuren in het lichaam. Cafeïne zet namelijk vet om als energiebron. Hierbij zorgen vetten voor een langere en geleidelijke afgifte van energie, waarbij koolhydraten zorgen voor een kortere en snelle afgifte van energie. Hierdoor is cafeïne dus ook een interessant bij mensen die lichaamsvet willen verbranden.

Hoeveel cafeine moet je nemen

Echter is het wel verstandig om op de inname van cafeïne te letten. Een te hoge inname cafeïne kan namelijk zorgen voor rusteloosheid en slapeloosheid. Hier tegenover zijn er ook verschillende onderzoeken geweest die het verband tussen koffie en een hogere levensverwachting bevestigen. Dus onze tip hierbij, geniet van je koffie, maar drink het met mate.

Terug naar overzicht