Eiwitten

Eiwitten: de bouwstenen van jouw lichaam

Eiwitten zijn essentieel voor sporters. Het zijn dé bouwstenen van het menselijk lichaam. Zelfs jouw haar en nagels zijn gemaakt van eiwit! Eiwitten zijn opgebouwd uit kleine deeltjes. Deze kleine deeltjes zijn aminozuren. Deze aminozuren dienen voor het aanmaken van weefsel, dus ook je spierweefsel. Wanneer jij sport, belast je je spieren. Door deze belasting komen er kleine scheurtjes in je spierweefsel. Wanneer jij je spieren wilt laten herstellen, en zelfs wilt laten groeien, kan dit door voldoende eiwitten in te nemen. Deze eiwitten zorgen ervoor dat jouw spieren kunnen herstellen, en passen zich erop aan dat ze volgende keer de beter tegen de belasting kunnen. Zo ontstaat de spiergroei. Mocht je te weinig eiwitten binnen krijgen, kunnen jouw spieren minder goed herstellen. Verder helpt eiwit bij het aan maken van enzymen, hormonen en andere lichaamsstoffen. En buiten de eerdere vermelding dat eiwit een belangrijke bouwsteen is bij spieren, is dit ook zo het geval bij je botten, huid, bloedcellen en kraakbeen. Zo kunnen we wel concluderen dat eiwit zéker niet te missen mag zijn in jouw sportdieet.

Hoeveel eiwit heb je nodig?

Samen met vet en koolhydraten is eiwit een macronutrient. Dit betekend dat je lichaam relatief grote hoeveelheden hiervan nodig heeft. Vanuit 'The Recommended Dietary Allowance (RDA)' wordt er voorgeschreven om 0.8 gram eiwit binnen te krijgen per kilo lichaamsgewicht. Het RDA is het aantal voedingsstoffen die je minimaal zou moeten binnen krijgen. Dus eigenlijk is deze 0.8 bedoelt als richtlijn als minimale aantal, waardoor je een mindere kans hebt om ziek te worden. Om echt functioneel te kunnen presteren, wordt aanbevolen om hier iets boven te zitten. Er zit ook een verschil in voor mensen die veel sporten. Deze worden voorgeschreven om 2 gram eiwit binnen te krijgen per kilo lichaamsgewicht. Dit maakt het herstel en de groei van de spieren optimaal.

Zo krijg jij voldoende eiwitten binnen

Wil je voldoende eiwitten binnen krijgen? Het voornaamste is hier om gevarieerd te eten. Door gevarieerd te eten, kom je al een heel eind. Je kunt plantaardige eiwitten binnen krijgen, maar ook dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten komen vooral uit noten, granen, brood, peulvruchten en paddenstoelen. Dierlijke eiwitten komen uit bijvoorbeeld vlees, vis, zuivel en eieren. Sport je veel, en kom je niet aan het 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag? Dan kun je nog altijd supplementen nemen. Deze supplementen zijn er in de vorm van eiwitrepen of eiwitshakes. Deze supplement kunnen een handig toevoeging zijn aan jouw sportdieet, zodat jij voldoende herstel, én zelfs kan groeien! Bij deze supplementen is het wel van belang dat je jouw doel in je achterhoofd houdt, omdat hier vaak 2 verschillende soorten in zijn. Wil je aankomen in gewicht? Dan is weightgainer de keuze voor jou. Hier zitten ook nog extra voedingsstoffen in, zoals koolhydraten. Hierdoor krijg je snel meer calorieën binnen, wat kan helpen bij het aankomen. Wil je alleen je eiwitten op pijl houden? Dan is de 'whey' de keuze voor jou. Deze eiwitshakes bevatten voornamelijk alleen eiwitten, en een klein aantal andere voedingsstoffen. Hierdoor blijven de calorieën laag.

Terug naar overzicht