Gezonde gerechten

Gezonde gerechten

Nagenoeg ieder gerecht kun je zo gezond maken als je zelf wil. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig groenten of fruit aan je maaltijden toevoegen. Ook mager vlees zoals kip of kalkoen kan makkelijk de vervanger zijn van je runderlap of hamlappen. Daarnaast kun je frisdranken laten staan en per dag een fles water van een halve liter drinken. 

Gerecht met aardappels, groente en vlees 

Ben je van plan om gezondere gerechten op tafel te gaan zetten? Gezonde gerechten kun je zelf selecteren. Kies bijvoorbeeld voor aardappelen en kook deze. Met een saus, groenten die je aanstaan en magere kip- of kalkoenfilet heb jij snel en makkelijk een gezond gerecht op tafel. Je kunt zelfs nog voor een dessert kiezen als yoghurt met vers fruit om het geheel af te maken.

Keuzes voor pasta  

Ook pasta kan door als een gezond gerecht, zolang je je porties maar goed in de gaten houdt en je de saus het liefst zelf bereidt. Als je de pastasaus namelijk zelf maakt, heb je zelf in de hand hoeveel groenten je in de saus stopt. Pasta kun je daarnaast ook combineren met kip en groenten als champignons, tomaten, courgette en komkommer.  

Basisvoeding en vervolgens variëren

Je kunt zelf als het ware een basisvoeding samenstellen waarmee je zelf kunt gaan variëren. Zo kun je bijvoorbeeld vers fruit toevoegen aan yoghurt en kun je ook met groenten als paprika of komkommer heel veel kanten op. Of wat dacht je van rauwkost op je boterham tijdens de lunch en groenten die je rauw kunt eten toevoegen aan je avondeten? Ook allemaal mogelijkheden. Door voldoende groenten op te nemen in je wekelijkse voeding raak je hieraan als vanzelf gewend. Ook met vlees als kip of kalkoen kun je veel variaties aanbrengen door te combineren met zowel pasta, aardappelen of groenten. Zelfs ovenschotels kunnen op deze manier prima gevarieerd worden. 

Seizoensgroenten en fruit

Hou je van bepaalde groenten en fruit zoals aardbeien en asperges? Dit zijn toevallig seizoensproducten en beschikbaar in de lente en zomer. Kies groenten en fruit die jij lekker vindt en probeer hierbij af te wisselen. Zo ben je ervan verzekerd dat je naast de reguliere porties ook nog eens extra porties eet en genoeg vezels én vocht binnenkrijgt. Ook met asperges kun je bijvoorbeeld hele makkelijke gerechten op tafel zetten. 

Kies bewust in de supermarkt

Eigenlijk begint alles al in de supermarkt met het maken van de juiste keuzes. Zo kun je bijvoorbeeld bewust ervoor kiezen om de snoepgang over te slaan. Je kunt dit vervangen door fruit, crackers en een doos liga's bijvoorbeeld. Ook schijfjes komkommer, stukjes paprika of ananas kun je altijd eten als gezond tussendoortje en zijn goed voor je vochthuishouding. 

Terug naar overzicht