Wat maakt sportvoeding anders dan gewone voeding?

Het is erg belangrijk dat je bewust eet als sporter. Wanneer je intensief sport, verbruikt je lichaam extra energie. Deze energie krijg je uit je voedingsstoffen. De drie pijlers om op te letten zijn: eiwitten, vetten en koolhydraten. Door gezond te eten en drinken zorg je voor een goede aanvulling van deze voedingsstoffen en energie. Daardoor blijft je lichaam gezond en blijf je goed functioneren. Sportvoeding heeft dezelfde werking als normale, gezonde voeding, maar sporters hebben grotere behoeften aan bepaalde voedingsstoffen. Door regelmatig je spieren met gewichten te belasten, veranderen je spieren. De bloeddoorstroming wordt verbeterd, de spiervezels veranderen. Ook kunnen ze makkelijker energie omzetten en je spieren worden groter.

Door deze belasting op je spieren moeten ze voldoende kunnen herstellen. Eiwitten zijn hierbij de bouwstenen voor jouw spieren, en vooral als sporter heb je deze voldoende nodig. Eiwitten zorgen voor het aanmaken van spierweefsel, waardoor jouw spieren kunnen herstellen, én groeien. Via vetten en koolhydraten zorg je dat je spieren weer energie krijgen. Zonder deze koolhydraten en vetten wordt je slap en lusteloos. Zorg dus dat je deze voldoende binnen krijgt, want zo kun je er de volgende dag weer volle bak tegen aan.

Door meer koolhydraten te eten krijgen je spieren dus meer brandstof en die heb je nodig voor beweging. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid beweging. Ook is het erg belangrijk om eiwitten te eten. Je lichaam heeft een hogere behoefte aan eiwitten. Door het sporten worden je spieren belast. Daardoor is het erg belangrijk om eiwitten te eten, door de eiwitten herstellen je spieren sneller en makkelijker. Het nemen van vitaminen en mineralen is belangrijk voor een goede immuniteit tegen ziektes, maar ook voor de werking van jouw zenuwen. Tijdens het sporten ontstaat er veel zweetverlies daardoor is het belangrijk om meer vocht te drinken. Hierdoor wordt er aanbevolen om minimaal twee liter water per dag te drinken.

Tegenwoordig worden er vaak supplementen gebruikt om de sportvoeding op het juiste niveau te houden. Door middel van deze supplementen kunnen de sportprestaties toenemen.

Voeding afstemmen op je training

Wanneer je intensief bezig bent met trainen en het doel hebt om spiergroei vergroten, is het erg belangrijk dat je goed op je voeding let. Want met alleen trainen kom je er niet. Je moet je voeding afstemmen op jouw behoeftes en doelen. Er zit namelijk een verband tussen voeding, training en doelen bereiken. Als je wilt groeien in spiermassa is het belangrijk dat je voldoende eet, maar ook de juiste verhouding is van belang. Hiervan is een afstelling van jouw voedingsstoffen en de calorieën die zij bevatten optimaal.

Voeding zorgt er niet alleen voor dat je gespierder wordt, maar voeding zorgt ook voor kracht tijdens je intensieve training. Wanneer je goed voor je lichaam zorgt, functioneer je ook stukke beter. Als je aan krachttraining doet is het essentieel om de juiste voedingstoffen binnen te krijgen. Doordat je spieren traint, komen er kleine scheurtjes, je beschadigd je spierweefsel en cellen. Daardoor is het van belang om je spieren te laten herstellen. Daar heb je eiwitten voor nodig, dan herstellen je spieren sneller.