Vitamines

Met vitamines blijf je gezond

Net als voedingsstoffen, zijn vitamines onmisbaar voor ons lichaam. Ze zijn de olie die de machine soepeler laten lopen. Vitamines zijn micronutrienten. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, groei en ontwikkeling. Deze vitamines zijn net als voedingsstoffen te halen uit voeding en supplementen. Vitamines hebben geen effect op de bouw van ons lichaam, maar hebben op de lange termijn wel effect op ons welzijn. Als we geen vitamines binnen krijgen voelen we ons ziek, moe, en hebben we een slechte gezondheid. Echter hoef je niet zo zeer te letten op de vitamines in je voeding, want in vrijwel al het voeding zitten vitamines. Zelfs in de grootste burger van de lokale fastfood keten.

Deze vitamines zijn er

In totaal zijn er 13 verschillende vitamines, die elk zijn eigen afzonderlijke werking hebben. De vitaminen A, D, E en K zijn in vet oplosbare vitaminen. Deze zitten dus opgeslagen in het vet van voedingsmiddelen, en worden in het weefsel van ons lichaam opgeslagen. De vitamine B's en vitamine C zijn in water oplosbare vitaminen. Deze vitamine zitten dus in het vocht van onze voeding. Deze vitamines kunnen niet worden opgeslagen in ons lichaam, wat wil zeggen dat je deze elke dag binnen moet krijgen. Maar waar zijn alle vitamines goed zijn? En uit welke voeding kun je deze vitamines halen? Dat vind je hieronder opgesomd!

Vitamine A

Vitamine A zorgt voor je weerstand. Zo ben je minder vangbaar voor ziektes. Buiten dat het een positieve werking heeft op je weerstand, help het ook mee aan je huid, haar, tandvlees en je gezichtsvermogen. Vitamine A is te halen uit vis, wortelen, melk, eieren en boter.

Vitamine B

Vitamine B is opgedeeld in een aantal cijfers. Deze totale reeks vormt de basis van onze gezondheid. Het is dus van belang om deze allemaal binnen te krijgen door middel van je dagelijkse voeding, want deze vitamines kan je lichaam niet opslaan.

B1

Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten, hierdoor kun je door de dag meer energie hebben. Hiernaast draagt het ook bij aan een goede werking van je zenuwstelsel. Vitamine B1 zit voornamelijk in varkensvlees en graanproducten.

B2

Deze vitamine zorgt ervoor dat de spijsvertering zo optimaal mogelijk werkt. Ook houdt deze vitamine je zenuwstelsel op conditie, en is het goed voor je huid en haar. Deze vitamine zit in vlees, zuivel, groente, fruit en graanproducten.

B3

Deze vitamine geeft je een boost in de energieverwerking van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Hierbuiten kan het ook positief bijdrage aan je huid. Deze vitamine is te halen uit vlees, vis, noten, groente, fruit en graanproducten.

B5

Vitamine B5 zorgt voor de afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten. Als topsporter waar jij optimaal op je voeding let kan deze vitamine dus goed van pas komen. Buiten de afbraak van de voedingstoffen, heeft deze ook een positieve werking op je hormonen. Vitamine B5 zit in vlees, vis, eieren, aardappelen, melk, groente en fruit.

B6

Deze vitamine heeft een positieve werking op je weerstand en spijsvertering. Verder speelt het ook een rol bij de vorming van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B6 is te halen uit vlees, vis, eieren, graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groenten, melk en kaas.

B8

Deze vitamine is ook wel bekend onder de naam biotine, en is belangrijk bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten. Verder zorgt het voor de productie van vetzuren. Het haar en de huid wordt ook positief beïnvloedt door deze vitamine. B8 is te halen uit eieren, melk, soja producten en noten.

B11

Vitamine B11 is ook wel bekend als foliumzuur. Deze vitamine is vooral nodig bij zwangere vrouwen, want hij is namelijk van belang bij het vormen van rode bloedcellen en DNA. Hierdoor verlaagt vitamine B11 de kans op een open ruggetje bij baby's. Daarnaast verlaagt het ook de kans op hart- en vaatzieken door de verlaging van het homocysteïnegehalte van het bloed. Foliumzuur is voornamelijk te halen uit groenten, fruit, volkoren graanproducten en zuivelproducten.

B12

Deze vitamine heeft een positieve werking op de vorming van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. B12 is te halen uit de dierlijke producten zoals vlees en zuivel.

Vitamine C

Deze vitamine draagt bij aan een betere weerstand en zorgt voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Vitamine C heeft ook een positieve werking op het zenuwstelsel en bevordert de opname van ijzer in je lichaam. Deze vitamine is te halen uit fruit, groente en aardappelen.

Vitamine D

Oftewel de vitamine van de zon. Vitamine D is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan aanmaken. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan direct zonlicht, maakt je lichaam namelijk vitamine D aan. Vitamine D heeft een positieve werking op de gezondheid van botten, tanden, en het opnemen van mineralen. Buiten de zon, is deze vitamine ook te halen uit vette vis.

Vitamine E

Deze vitamine is een antioxidant die zorgt dat het lichaam beschermt is tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn atomen of moleculen die bij iedere interactie met gezonde cellen schade kunnen aanrichten. Oftewel, ze maken je ziek. Een andere naam voor deze vitamine is tocoferol, en is te halen uit plantaardige oliën en producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit.

Vitamine K

Vitamine K gaat bloedstolling tegen, en heeft een positieve werking op de botsstofwisseling. Deze is te halen uit spinazie, broccoli en oliën.

Alle vitamines binnen krijgen doe je zo

Nu je wat wijzer bent geworden welke werking van alle vitamines, wil je natuurlijk weten hoe je nou echt al deze vitamines elke dag binnen kan krijgen. Buiten dat overal vitamines in zitten, zijn er een aantal vuistregels zodat je elke aanbevolen hoeveelheid van alle vitamines binnen kan krijgen. Eet onder andere meer dan 5 porties fruit of groenten per dag, dit kan bijvoorbeeld zijn 3 stuks fruit en 2 porties groenten. Eet bij elke maaltijd vezelrijke producten, zoals rijst. Wanneer je een salade toevoegt helpt dit ook aan de inname van vitamines. Probeer ook altijd gevarieerd en onbewerkte voeding te eten. Als je je hieraan houdt, hoef jij je geen zorgen te maken. Lukt het je niet om gevarieerd te eten, of wil je toch nog net dat extra slot op de deur hebben? Dan kun je er altijd voor kiezen om vitamine pillen te nemen. Deze vitamine pillen hebben vaak de aanbevolen hoeveelheid vitamines, zodat jij je nergens bang over hoeft te maken.

Terug naar overzicht