De sportvoedingspiramide

Dankzij de sportvoedingspiramide is het mogelijk om betere toelichting te geven en te krijgen op het gebied van een goede voeding. Zo blijkt namelijk dat een goede basisvoeding zorg draagt voor een goede sportvoeding. De sportvoedingspiramide kent gelijkenissen met de schijf van vijf, echter is deze volledig afgestemd op sportvoeding. Zo worden de onderlinge verhoudingen van onderdelen in de sportvoeding duidelijk.

De verschillende lagen van de piramide

De piramide is onderverdeeld in een drietal lagen. We lichten de verschillende lagen hieronder nader toe:

  • Laag 1: basisvoeding
    De bodemlaag is voor iedere sporter van groot belang. Zodra je een voedingsschema hanteert dat is afgestemd op de schijf van vijf ben je verzekerd van voldoende voedingstoffen en energie inbreng. Dit werkt bevorderlijk op sportprestaties en herstel. Kortom: een goede basisvoeding is de basis tot succes!
  • Laag 2: sportspecifiek
    Deze laag legt focus op de mogelijke aanvulling wanneer je basisvoeding alleen niet genoeg is. Bij sportspecifieke voeding kun je denken aan producten als energierepen of sportdrankjes. Deze zijn pas van waarde als ze passend zijn bij jouw trainingsintensiteit en soort training. Bovendien is het tijdstip van inname ook een belangrijk aspect waar je rekening mee dient te houden.
  • Laag 3: supplementen
    Wanneer ze niet schadelijk zijn en invloed hebben op een bepaalde inspanning kunnen supplementen helpen om net dat extra stapje te zetten. Echter kan het ook voorkomen dat supplementen helemaal niks doen omdat je simpelweg een tekort hebt aan vitamines of ijzerwaarden als gevolg van slechte basisvoeding. Het is daarom zeker aan te raden om voorafgaand aan het gebruik van supplementen eerst eens te overleggen of het wel nut heeft om te beginnen aan supplementen, misschien dat een aanpassing in je voedingsschema al voldoende kan zijn.

Bevindingen van de sportvoedingspiramide

We kunnen opmaken dat niet iedere sporter baat heeft bij bepaalde sportspecifieke voeding. Doordat de bodemlaag gezien wordt als fundament is het van groot belang dat je de piramide op de juiste wijze benadert; van beneden naar boven. Deze bodemlaag kun je individueel vervolgens naar je eigen lichaam en behoefte specialiseren door middel van specifieke sportvoeding en mogelijke supplementen. Maar zonder een goede bodemlaag zal de piramide hoe dan ook instorten!